Æsops fabler

jaxontophatblackx.jpg

I året 2021/22 skal vi jobbe med Æsops fabler. Æsops fabler er korte fortellinger. De er generelle, uten navn, tid eller sted, og de overlater mye til leserens fantasi. Fablene handler ofte om dyr med menneskelige egenskaper, men også om planter og naturkrefter. De er underholdende og belærende, og de har alltid en vri med moralsk snert.

Ved å bruke disse fablene har vi et fantastisk utgangspunkt til undring, og til moralske og filosofiske samtaler.

Det er uendelig med muligheter for arbeid med dette tema, bare fantasien kan sette grenser. Man kan fortelle fablene ved hjelp av dukketeater, skyggeteater eller med konkreter. Eller enda mer spennende, voksne kan dramatisere og spille teater for barna, og barna kan selv være med og rollespille fabelen. Siden det er mye dyr med i fablene er det og mye å hente fra sang og musikkens verden.

Grenseobjektet vårt i år er en flosshatt. Alle gruppene vil bruke en flosshatt på en eller annen måte. Det kan være at hatten er magisk, og når man tar den på så kan man fortelle gamle eller dikte nye fabler? Eller strømmer det utømmelig med fabler ut av hatten? Det kan også være at hatten skjuler figurer som ramler ut av hatten? Kanskje fortellerhatten er så magisk at den får sitt eget navn, og kanskje blir den tillagt menneskelige egenskaper slik som dyrene i Æsops fabler?

Vi gleder oss til å starte reisen inni Æsops fabelverden!